tiistai 29. maaliskuuta 2016

Itä-Suomen lääni

 Ruokakulttuurin synty
Ruokakulttuurin syntyyn ovat vaijuttaneet mm evakot, pikkuhiljaa paremman väen herkut tulivat myös tavallisen kansan ulottuville hienoston ryhdyttin alussa tarjoilemaan talonpoikien juhlissa ja sunnuntaiaterioilla, ja 1900- luvulla monista hienommista ruoista tuli tavallista arkiruokaa. Säätöläisten ruokapöydistä joka kodin ruokalistalle ovat löytäneet tiensä esim. perunalaatikko, lihapullat, rosoli ja luumukiisseli

Yleiset raaka-aineet
Yleiseit raaka-aineet ovat mm laatikkoruoat, piirakat, piirakat, hapanleivät, sienet, marjat, kalat, riista, peruna, hapankaali jne..

Ruoan valmstusmenetelmät.
uunissa ja käsin.

Alueella syödään
- Tsupukoita
- Kukkosia
- Pyörösiä
- Vatruskoita
- Uunipuuroa
- Karjalanpaistia
- Karjalanpiirakoita jne..


Meidän suunnittelemanne menu:

 Alkuruoka
  - Sienisalaatti ja vatrkuskat

Pääruoka
 -  Perunamuussia ja karjalanpaistia, jonka kanssa tarjoilemme karjalanpiirakoita.

Jälkiruoka
 Puolukkarahka


10: lle hengelle

Sienisalaatti:
5dl suolasieniä
2 isoa sipulia
2dl kuohukermaa
2dl smetana
mustapippuria
3tl sitruunamehua


muussi:

n 2kg perunaa
n 1L  maitoa
suolaa maun mukaan
100 g voita

Karjalanpaisti:

800g karjalanpaisti lihaa
1 iso sipuli
maustepippuri
1 keskikokoinen porkkana
vettä
voita
2 kpl laakerinlehti

Puolukkarahka

3,5 dl vispikermaa
2 prk maitorahka
7dl puolukoita
2dl sokeria
2tl vanilija sokeria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti